poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Czas na Aperol Spritz.

Kasia wspominała już jakiś czas temu na facebooku, że pojawił się u nas długo wyczekiwany Aperol. Klienci, którzy odwiedzają przy różnych okazjach Włochy, nie mogą się nachwalić koktajlu, który się tam pije przy każdej nadarzającej się okazji. Aperol był w Polsce do niedawna praktycznie niedostępny. Ale od dłuższej chwili już jest. Jednak dopiero postanowiłam napisać kilka słów na ten temat, ponieważ teraz przychodzi na niego czas, bo to niezwykle letni trunek.
Sam Aperol to aperitif pochodzenia włoskiego o lekko gorzkawym smaku, o jasnoczerwonym kolorze, którego głównymi składnikami są gorzka pomarańcza, rabarbar i zioła, przede wszystkim znany jako składnik spritz (spritz to w dialekcie veneto aperitif).
Co z nim począć, kiedy zakupi się butelkę? Oto trzy możliwości koktajli:

 Aperol Spritz (bardzo orzeźwiający, delikatnie słodki, letni drink; najbardziej klasyczna wersja koktajlu aperolowego)
  • 1 część (40 ml) Aperolu
  • 2 części (80ml) prosecco (skłonna byłabym zamienić to w razie konieczności na vinho verde albo frascati)
  • 1 część wody gazowanej
  • plaster pomarańczy
  • 3-4 kostki lodu
Aperol Orange (to z kolei lekki, bardzo owocowy drink)
  • 1 część Aperolu
  • 3 części soku pomarańczowego
  • 3-4 kostki lodu

Aperol Betty (to wersja dla osób, które wolą owocową, ale mniej słodką niż poprzednia opcję)
  • 2 części Aperolu
  • 1 część soku pomarańczowego
  • 1 część soku grejpfrutowego
  • 6-8 kostek lodu - warto wymieszać w shakerze
Tak czy owak - warto spróbować, szczególnie, kiedy za oknem coraz więcej słońca i coraz więcej okazji na imprezy plenerowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz