Sam Aperol to aperitif pochodzenia włoskiego o lekko gorzkawym smaku, o jasnoczerwonym kolorze, którego głównymi składnikami są gorzka pomarańcza, rabarbar i zioła, przede wszystkim znany jako składnik spritz (spritz to w dialekcie veneto aperitif).
Co z nim począć, kiedy zakupi się butelkę? Oto trzy możliwości koktajli:
Aperol Spritz (bardzo orzeźwiający, delikatnie słodki, letni drink; najbardziej klasyczna wersja koktajlu aperolowego)
- 1 część (40 ml) Aperolu
- 2 części (80ml) prosecco (skłonna byłabym zamienić to w razie konieczności na vinho verde albo frascati)
- 1 część wody gazowanej
- plaster pomarańczy
- 3-4 kostki lodu
Aperol Orange (to z kolei lekki, bardzo owocowy drink)
- 1 część Aperolu
- 3 części soku pomarańczowego
- 3-4 kostki lodu
Aperol Betty (to wersja dla osób, które wolą owocową, ale mniej słodką niż poprzednia opcję)
- 2 części Aperolu
- 1 część soku pomarańczowego
- 1 część soku grejpfrutowego
- 6-8 kostek lodu - warto wymieszać w shakerze
Tak czy owak - warto spróbować, szczególnie, kiedy za oknem coraz więcej słońca i coraz więcej okazji na imprezy plenerowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz