piątek, 14 marca 2014

Co warto wiedzieć o... Barolo.

Barolo to jedno z najbardziej uznanych, eleganckich i prestiżowych win z Włoch. To piemonckie wino powstaje w prowincji Cuneo, na terenie gmin Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba i w części terytorium gmin Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco i Roddi.
Powstaje zawsze ze 100% odmiany niebbiolo, która jednoznacznie się Barolo kojarzy.
Jak każde wino z oznaczeniem DOCG, czyli najwyższą apelacją wśród włoskich win, tak samo Barolo powstaje według ściśle określonych zasad uprawy i winifikacji, a potem starzenia. 
"Podstawowe" Barolo, czyli takie, które nie ma dodatkowych oznaczeń geograficznych (konkretne lokacje, pola i posiadłości) musi pochodzić z upraw o wydajności maksymalnej 8 t/ha i mieć naturalną zawartość alkoholu na poziomie minimum 12,5% (wina z oznaczeniem riserva, ale bez dodatkowych oznaczeń geograficznych - tak samo). Jednak, kiedy wino powstaje z upraw o szczególnie dobrym położeniu, co producent chce oznaczyć na etykiecie, wówczas musi spełnić warunek bardziej restrykcyjny. Wydajność dla takich win o specjalnym dodatkowym oznaczeniu geograficznym* to zaledwie 7,2 t/ha. Dodatkowo zawartość naturalnego alkoholu to minimum 13%.
Dodatkowym warunkiem produkcji Barolo jest jego leżakowanie. Przed pojawieniem się na sklepowych półkach Barolo musi leżakować 38 miesięcy, z czego 18 miesięcy w beczkach, licząc od 1 listopada w roku zbiorów. Jeśli natomiast wino ma określenie riserva ten czas się wydłuża do 62 miesięcy z czego 18 miesięcy to minimum spędzone w beczkach.
Trzeba więc uzmysłowić sobie, że cena Barolo nie wynika z widzimisię czy ambicji winiarza - wina te -  nawet najbardziej podstawowe muszą spędzić w piwnicy 3 lata i 2 miesiące. Riserva - 5 lat i 2 miesiące. To w innym świetle stawia te rarytasy rodem z Włoch.

*A dodatkowo lista dodatkowych oznaczeń geograficznych, które mogą pojawić się na etykiecie wina Barolo i oznaczają zdecydowanie bardziej prestiżowe lokacje i bardziej restrykcyjne zasady produkcji win.
W kolejności alfabetycznej:
Albarella, Altenasso lub Garblet Suè lub Garbelletto Superiore, Annunziata, Arborina, Arione, Ascheri, Bablino, Badarina, Baudana, Bergeisa, Bergera-Pezzole, Berri, Bettolotti, Boiolo, Borzone, Boscareto, Boscatto, Boschetti, Brandini, Brea, Breri, Bricco Ambrogio, Bricco Boschis, Bricco Chiesa, Bricco Cogni, Bricco delle Viole, Bricco Luciani, Bricco Manescotto, Bricco Manzoni, Bricco Rocca, Bricco Rocche, Bricco San Biagio, Bricco San Giovanni, Bricco San Pietro, Bricco Vigna Mirasole, Bricco Voghera, Briccolina, Broglio, Brunate, Brunella, Bussia, Campasso, Cannubi, Cannubi Boschis, Cannubi Muscatel, Cannubi San Lorenzo, Cannubi Valletta, Canova, Capalot, Cappallotto, Carpegna, Case Nere, Castagni, Castellero, Castelletto, Castello, Cerequio, Cerrati, Cerretta, Cerviano-Merli, Ciocchini, Ciocchini-Loschetto, Codana, Collaretto, Colombaro, Conca, Corini-Pallaretta, Costabella, Coste di Rose, Coste di Vergne, Crosia, Damiano, del comune di Barolo, del comune di Castiglione Falletto, del comune di Cherasco, del comune di Diano d'Alba, del comune di Grinzane Cavour, del comune di La Morra, del comune di Monforte d'Alba, del comune di Novello, del comune di Roddi, del comune di Serralunga d'Alba, del comune di Verduno, Drucà, Falletto,
Fiasco, Fontanafredda, Fossati, Francia, Gabutti, Galina, Gallaretto Garretti, Gattera, Giachini, Gianetto, Ginestra, Gramolere, Gustava, La Corte, La Serra, La Vigna, La Volta, Lazzarito, Le Coste, Le Coste di Monforte, Le Turne, Lirano, Liste, Manocino, Mantoetto, Marenca, Margheria, Mariondino lub Monriondino lub Bricco Moriondino, Massara, Meriame, Monprivato, Monrobiolo di Bussia, Montanello, Monvigliero, Mosconi, Neirane, Ornato, Paiagallo, Panerole, Parafada, Parussi, Pernanno, Perno, Piantà, Pira, Pisapola, Prabon, Prapò, Preda, Pugnane, Ravera, Ravera di Monforte, Raviole, Riva Rocca, Rivassi, Rive, Rivette, Rocche dell'Annunziata, Rocche dell'Olmo, Rocche di Castiglione, Rocchettevino, Rodasca, Roere di Santa Maria, Roggeri, Roncaglie, Ruè, San Bernardo, San Giacomo, San Giovanni, San Lorenzo, San Lorenzo di Verduno, San Pietro, San Ponzio, San Rocco, Santa Maria, Sant'Anna, Sarmassa, Scarrone, Serra, Serra dei Turchi, Serradenari, Silio, Solanotto, Sorano, Sottocastello di Novello, Teodoro, Terlo, Torriglione, Valentino, Vignane, Vignarionda, Vignolo, Villero, Zoccolaio, Zonchetta oraz Zuncai.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz