W nowym roku w Winnicy pojawiły się szampańskie nowości. Owszem, jedni go kochają, innym wcale nie podobają się bąbelki. I tym możemy zaproponować mnóstwo różnych możliwości, ale dla wielbicieli bąbelków zwykle na półce mniej do wyboru. A teraz na dobry początek - miejmy nadzieję - szampańskiego roku na półce stoją:
Egly-Ouriet
Brut Tradition Grand Cru Producent: Egly-Ouriet Rodzaj: Grand Cru, Non Vintage, Region: Montagne de Reims Dosage: Brut < 12gr/l Srebrny Medal Grand Prix Magazynu Wino 2012. |
Szampan
legendarnego małego producenta robiącego swe wielkie wina z
siedlisk Ambonnay i Verzenay. Brut Tradition to wino niemal
dekadenckie, bardzo soczyste, świetnie pieniste, przede wszystkim
jednak głębokie, winne, bardzo długie. Szampan, który wymyka
się prostej definicji "bąbelków". Kto lubi musowanie,
musi spróbować go choć raz w życiu. naprawdę znakomite.
70%Pinot
Noir, 30% Chardonnay
|
Alain
Bernard Brut Tradition Premier Cru Producent: Alain Bernard Rodzaj: Non Vintage Dosage: Brut < 12gr/l |
Blend
60% Chardonnay, 35% Pinot Noir i 5% Pinot Meunier pochodząca z
Premier Cru (Dizy, Hautvillers, Cumieres) i Grand Cru (Ay) w
przypadku tego szampana tworzy udaną zrównoważoną kompozycję.
Bardzo przyjemny szampan do codziennego picia jako aperitif.
Świeży, owocowy z wyczuwalnymi przyjemnymi nutami drożdży i
francuskiej bułki. Polecamy pić dobrze schłodzony.
|
Pierre
Gimonnet Gastronome 2008 Producent: Pierre Gimonnet Rodzaj: Vintage (min.3 lata leżakowania) Region: Côte des Blancs Dosage: Brut < 12gr/l Złoty Medal Grand Prix Magazynu Wino 2012. |
Słowo
Gastronome nie pojawia się w nazwie tego szampana przypadkowo. To
z jednej strony kamienne wino o surowych aromatach, strukturalne i
bardzo eleganckie. Z drugiej, dzięki pysznemu posmakowi
pieczonych jabłek i genialnej kwasowości, sprawia, że można
nim popić zarówno ostrygę, jak i bigos.
|
Pierre
Gimonnet Brut Blanc de Blancs Cuis 1er Cru Producent: Pierre Gimonnet Rodzaj: Blanc de Blancs, Non Vintage, Region: Côte des Blancs Dosage: Brut < 12gr/l Zaw. alkoholu: 12.00 % Pojemność: 0.75 L Srebrny Medal Grand Prix Magazynu Wino 2011 |
Podstawowe
nierocznikowe blanc de blancs to kwintesencja Cuis, terrior gdzie
rodzina Gimonnet ma swoją siedzibę. "nasza filozofia to
robić świeże, orzeźwiające wina o czystym owocowym
charakterze" powtarza Didier. Cuis 1-er Cru to na dzisiejsze
standardy szampan ekstremalnie młody (dojrzewa
tylko 18 miesięcy na osadzie) jednak wbrew
pozorom nie jest banalny, ani pozbawiony głębi. "Dobre wino
nie powstaje dlatego że leży trzy lata w piwnicy, ale wtedy gdy
osiąga odpowiedni dla siebie balans i harmonię" wtóruje
Gimonnet. I takie właśnie jest 1-er Cuis. Około 25 proc z
bieżącego rocznika plus rezerwa z trzech poprzednich. Aromaty
młodych jabłek limonki i gruszki azjatyckiej, wszystko w
zadziwiająco dojrzałej formie z pięknie zbalansowaną
kwasowością. Czysta przyjemność. |
Ruinart
Rosé Producent: Ruinart Rodzaj: Rosé Dosage: Brut < 12gr/l |
Ciekawe rosé stworzone z 45% Chardonnay i 55% Pinot Noir. Takie zestawienie nadaje żywego charakteru, świeżości i przyjemnego wiśniowego aromatu jaki roztacza nad kieliszkiem. Wg twórców właśnie takie ma być to rosé, trochę zwiewne, eteryczne, mniej owocowe od typowych różowych konkurentów. |
Billecart-Salmon
Brut Réserve Producent: Billecart-Salmon Rodzaj: Non Vintage Dosage: Brut < 12gr/l |
Rzadko
spotykany blend z dużym udziałem coraz bardziej docenianego w
ostatnich latach Pinot Meunier. Ta nietypowa kompozycja daje
przede wszystkim głębię i niespotykany aromat. W skrócie
możemy powiedzieć, to produkt jednego z naszych ulubionych domów
szampańskich, który bezwzględnie zalecamy na poprawę humoru.
Efekt gwarantowany.
Blend
Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.
|
Pol
Cochet Brut Producent: Pol Cochet Rodzaj: Non Vintage Dosage: Brut < 12gr/l Zaw. alkoholu: 12.00 % Pojemność: 0.75 L |
Cuvee
pochodzące z upraw ekologicznych oparte na Pinot Noir i
Chardonnay o pięknym słomkowym kolorze z zielonkawymi
refleksami. W nosie nieco pikantne i owocowe z wyraźnym aromatem
anyżu. Kwiatowe nuty i nuty dojrzałych owoców: moreli,
brzoskwini i nektarynki uzupełnia delikatna sugestia wiśni. W ustach jest świeży i elegancki z nutami cytrusów i brioszki. |
Moutard
Cuvee de 6 Cepages 2004 Producent: Moutard Rodzaj: Vintage Dosage: Brut < 12gr/l Zaw. alkoholu: 12.00 % Pojemność: 0.75 L | Szampan
wyprodukowany z sześciu odmian gron, obok Pinot Noir, Pinot
Meunier i Chardonnay, zastosowano Petit Meslier, Arbanne, Pinot
Blanc. Dzięki takiemu kombo szampan jest mineralny, cytrusowy i
kremowy jednocześnie. Dostrzec w nim można także nuty tostowe i
chlebowe (skórka chleba). |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz