piątek, 12 kwietnia 2013

12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady


Mleczna, ciemna, z orzechami, pita  na gorąco -  lubią ją nie tylko dzieci, a dzisiaj obchodzimy jej święto. Czekolada to prawdziwa tablica Mendelejewa,  zawiera ponad 500 związków chemicznych, z których wiele wpływa dobroczynnie  na stan organizmu m.in. poprawia myślenie, reguluje ciśnienie, a także pogłębia doznania erotyczneO zaletach czekolady można by pisać wiele, więc nie liczmy dziś kalorii i  podelektujmy się kosteczką, a może nawet dwoma...

Dla Azteków czekolada była źródłem mądrości i energii, afrodyzjakiem i kojącym balsamem, a jej historia  liczy ok. 2,8 tys. lat.Pierwszym Europejczykiem, który poznał smak i  wartość azteckiej czekolady był Fernando Cortez – hiszpański konkwistador, znany przede wszystkim jako zdobywca Meksyku. To dzięki niemu kakao trafiło do Europy i podbiło serca europejczyków, jednak samo odkrycie ziaren kakaowca przypisuje się Krzystofowi Kolumbowi, który jako pierwszy przywiózł do Hiszpanii kilka ziaren kakaowca, lecz nie wiedział jak można je wykorzystać. Cortez, pijąc podczas swoich wypraw boski napój przygotowany z tłuczonych ziaren kakaowca, cynamonu, wanilii oraz chilli, szybko zrozumiał jak wielką  posiada on wartość. Podszywając się za boga Quetzalcoatla - króla Tolteków, dotarł do serca azteckiego imperium, gdzie ofiarowano mu wiele darów, w tym także plantację kakaowców. W ten oto sposób, dzięki Cortezowi, czekolada znalazła się na stołach hiszpańskiej arystokracji. W 1580 roku powstała w Hiszpanii pierwsza wytwórnia czekolady. Wiele lat sztuka przyrządzania czekolady pozostawała tajemnicą hiszpańskich mnichów. Na szczęście mnisi nie dochowali sekretu i ostatecznie czekolada powszechnie trafiła na europejskie stoły, a my  możemy się nią dzisiaj rozkoszować.

Mleczna czekolada z zielonym pieperzem, malinami i cytryną
Ciemna czekolada z papryczką chili i solą morską
Wszystkich fanów tego smakołyku zapraszamy do Winnicy na czekoladę firmy CORTEZ. Prawdziwy i naturalny smak czekolad CORTEZ zaskoczy nawet najbardziej wybrednego miłośnika tego smakołyku. Obok tradycyjnych czekolad mlecznych, z orzechami zapraszamy na niekonwencjonalne połączenia czekolady z papryczką chili i solą morską, czy też z  zielonym pieprzem, malinami i cytryną oraz wiele wiele innych smaków, a na koniec  najważniejsze: czekolady CORTEZ są ręcznie wytwarzane i zdobione! Obok tradycyjnych tabliczek polecamy także czekolady pitne, a szczególnie te z dodatkiem wiśni - prawdziwy raj dla podniebienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz