Sylwestrowa noc przed nami, dlatego warto przyjrzeć się winom musującym. Oczywiście można zaopatrzyć się w szampana - nasz ulubiony Billecart-Salmon czeka na naszych klientów, jak przez cały rok. Kto przyjmuje gości - Alain Bernard w butli magnum (podwójna pojemność, czyli 1,5 l) też się sprawdzi. Ale komu z szampanem nie po drodze, choćby ze względu na niemały koszt, to można nowy rok powitać innymi winami musującymi.
Na początek pozostańmy we Francji. Crémant z Alzacji czy Burgundii to doskonałe alternatywy dla szampana. Robi się je metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Rześkie, delikatnie kwasowe, jeden z mniejszą drugi z większą owocowością - wedle potrzeb. Jean-Paul Eckle Crémant z Alzacji powstaje z pinot blanc i rieslinga, a ten Crémant z Chateau Bonnet z Burgundii to czyste chardonnay. Można wybierać albo zrobić krok i sięgać po wino włoskie - Prosecco Spumante, proste, wdzięczne i przyjemne dla każdego. Ale można nie poprzestawać i wybierać dalej - w ten sposób trafimy na musujące wina hiszpańskie zwane cava. Powstają głównie w Katalonii (choć prawo winiarskie zezwala innym regionom na produkcję cava), metodą tradycyjną, jak szampany, czy cremant, ale oczywiście najczęściej ze szczepów typowych dla regionu, czyli macabeo, parellada i xarel-lo. Mogą być całkiem wytrawne albo z wyczuwalną słodyczą - też do wyboru. Vicente Gandia - jeden z bardziej znanych producentów hiszpańskich proponuje El Miracle Cava Brut, które powstaje z macabeo i chardonnay, żeby nawiązać do tradycji szampańskiej (szczep chardonnay to podstawa wielu szampanów).
Awangardowym i nietuzinkowym wyborem bedzie jeszcze Sekt z Château Topoľčianky, który znany jest dobrze naszym gościom, ponieważ nie moglibyśmy pominąć wina musującego, mając dość szeroką ofertę win słowackich. Nitrzański Sekt - medalista z konkursu w Lionie - to sama rozkosz. Robiony tradycyjnie, z chardonnay i pinot noir, uwodzi długo utrzymującymi się bąbelkami, świeżością i owocowo-ziołowym aromatem.
Nie ma kłopotu z sylwestrowym trunkiem - kłopot jedynie z wyborem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz